Jeśli interesujesz się żywieniem, zdrowiem i chcesz mieć pozytywny wpływ na życie innych ludzi, studia na kierunku Dietetyka mogą być dla Ciebie doskonałym wyborem.
Wybierając Dietetykę na studiach I stopnia na UKW zdobędziesz zaawansowaną wiedzę, umiejętności oraz kompetencje z zakresu nauk o kulturze fizycznej, nauk o zdrowiu i technologii żywności i żywienia. Zapewniamy doskonałe warunki do studiowania, które mają za zadanie umożliwić studentom osiągnięcie sukcesu w nauce i rozwijania swoich umiejętności. Realizujemy je poprzez:

  • dostęp do nowoczesnej infrastruktury naukowo-badawczej,
  • programy nauczania oparte na aktualnych badaniach naukowych,
  • praktyczne doświadczenie poprzez realizowane praktyki czy spotkania z ekspertami w zakresie szeroko rozumianego obszaru żywienia, zdrowia czy aktywności fizycznej,
  • organizowanie warsztatów, konferencji czy szkoleń przy wsparciu interesariuszy zewnętrznych,
  • Integrację społeczną.

Podczas studiowania na kierunku Dietetyka będziesz miał możliwość po 4 semestrze studiów wybrać jednego z dwóch modułów poszerzających Twoje kompetencje.

Pierwszy moduł – Psychodietetyka, ma na celu przygotowanie studentów do identyfikowania i analizowania czynników psychologicznych wpływających na nawyki żywieniowe, jak i również rozwijania umiejętności komunikacyjnych i doradczych w pracy z pacjentem, dotyczącej prawidłowego sposobu odżywiania.
Drugi moduł – Dietetyka w sporcie ma pomóc w uzyskaniu wiedzy i umiejętności w zakresie zrozumienia specyfiki żywienia w kontekście aktywności fizycznej i sportu, oraz nauczaniu praktycznych strategii dietetycznych, które mogą być zastosowane w różnych dyscyplinach sportowych.

Gdzie możesz znaleźć pracę po dietetyce na UKW?

Absolwenci kierunku Dietetyka posiadają szeroką gamę umiejętności i wiedzę, którą mogą zastosować w różnych środowiskach pracy, co sprawia, że ich możliwości zatrudnienia są różne. Absolwent kierunku dietetyka jest przygotowany do podjęcia pracy w publicznych i niepublicznych instytucjach ochrony zdrowia, zakładach żywienia zbiorowego, ośrodkach naukowo-badawczych, klubach fitness, klubach sportowych, gabinetach odnowy biologicznej, w firmach świadczących usługi żywieniowe dla szpitali czy placówek oświatowych, jako przedstawiciele handlowi firm medycznych czy spożywczych a także w jednostkach zajmujących się poradnictwem i edukacją z zakresu żywienia człowieka oraz mediach. Mogą także prowadzić własną poradnię dietetyczną.
Wiedza na temat żywienia i dietetyki stale się rozwija i dlatego praca w tej dziedzinie nie jest nudna ani statyczna. Możliwość nauki nowych rzeczy, śledzenia najnowszych trendów i odkryć w dziedzinie żywienia sprawia, ze praca dietetyka jest interesująca i pełna wyzwań. Jeśli interesujesz się żywieniem, zdrowiem i chcesz mieć pozytywny wpływ na życie innych, studia na tym kierunku mogą być dla Ciebie doskonałym wyborem.

Kandydaci z „nową maturą”, kandydaci z dyplomem matury międzynarodowej oraz kandydaci ze „starą maturą”:

Przyjęcie kandydatów na I rok studiów odbywać się będzie na podstawie rankingu średniej ocen (punktów) uzyskanej z części pisemnej na egzaminie maturalnym („nowa matura”, matura międzynarodowa) lub na egzaminie dojrzałości („stara matura”) z przedmiotów zdawanych na poziomie podstawowym: język polski (z części pisemnej) i język obcy (z części pisemnej lub ustnej). Oceną ze świadectwa dojrzałości uwzględnianym w procesie kwalifikacji przyznaje się liczbę punktów według § 3 aktualnie obowiązującej uchwały rekrutacyjnej UKW.
Jeżeli kandydat na egzaminie maturalnym lub na egzaminie dojrzałości zdawał biologię, chemię, fizykę, fizykę i astronomię, historię, informatykę, wiedzę o społeczeństwie, geografię, matematykę na poziomie rozszerzonym, to liczbę przyznanych punktów za wymienione przedmioty podwyższa się o 20%.

Uwaga! W dniu dostarczenia dokumentów należy posiadać:

  • zaświadczenie od lekarza medycyny pracy do celów sanitarno-epidemiologicznych o braku przeciwwskazań do studiowania na kierunku dietetyka i o braku przeciwwskazań do odbywania praktyk zawodowych na kierunku dietetyka. (badania są płatne)

Uwaga! Kandydat przyjęty na I rok studiów zobowiązany jest do złożenia pisemnego oświadczenia o obowiązkowym ubezpieczeniu od następstw nieszczęśliwych wypadków na czas trwania studiów.


Absolwent uzyskuje tytuł licencjata.

rok I, semestr I

  • Chemia żywności z elementami biochemii
  • Mikrobiologia ogólna z elementami mikrobiologii żywności
  • Genetyka
  • Fizjologia
  • Anatomia
  • Antyoksydanty w żywności
  • Prawo żywnościowe
  • Przetwórstwo żywności
  • Zdrowotne znaczenie współczesnych form rekreacji ruchowej
  • Język obcy
  • Podstawy zdrowia publicznego/Promocja i edukacja zdrowotna**
  • Podstawy socjologii

Zajęcia wprowadzające

  • Organizacja uczelni i etykieta akademicka
  • BHP
  • Szkolenie biblioteczne
  • Szkolenie z praw studenta
  • Szkolenie antydyskryminacyjne
  • Planowanie kariery zawodowej

rok I, semestr II

  • Trendy w analizie i bezpieczeństwie żywności
  • Endokrynologia
  • Nutrigenetyka i nutrigenomika
  • Żywienie człowieka
  • Molekularne podstawy alergii pokarmowej
  • Fitoterapia/ Bioróżnorodność**
  • Trening zdrowotny / Zdrowotne uwarunkowania aktywności ruchowej**
  • Statystyka podstawowa / Zaawansowane metody wnioskowania statystycznego**
  • Socjologia zdrowia
  • Praktyka wstępna
  • Język obcy

rok II, semestr III

  • Technologia żywności i potraw oraz towaroznawstwo
  • Farmakologia i farmakoterapia żywieniowa oraz interakcja leków z żywnością
  • Kliniczny zarys chorób
  • Żywienie w wybranych grupach ludności
  • Podstawy gerontologii
  • Psychologia zdrowia
  • Trening mentalny
  • Język obcy
  • Praktyka z technologii potraw

rok II, semestr IV

  • Dietetyka kliniczna
  • Poradnictwo dietetyczne
  • Metodologia badań naukowych
  • Postępowanie dietetyczne w chorobach dietozależnych
  • Podstawy dietetyki
  • Wychowanie fizyczne
  • Język obcy
  • Praktyka w szpitalu dla osób dorosłych
  • Praktyka w domu opieki społecznej

rok III, semestr V

  • Dietetyka pediatryczna
  • Pracownia dietetyki
  • Wychowanie fizyczne
  • Edukacja żywieniowa i upowszechnianie wiedzy żywieniowej/ Media w upowszechnianiu wiedzy żywieniowej**
  • Seminarium I/ Seminarium II/ Seminarium III**
  • Praktyka w szpitalu dziecięcym lub na oddziale dziecięcym
  • Praktyka w poradni chorób układu pokarmowego i chorób metabolicznych

*MODUŁ – Psychodietetyka

  • Psychologia osobowości
  • Podstawowe formy pracy terapeutycznej i psychoprofilaktycznej
  • Psychologia emocji i motywacji

*MODUŁ: Dietetyka sportowa

  • Fizjologia wysiłku z elementamii biochemii
  • Żywienie w wybranych dyscyplinach sportowych
  • Projektowanie programów treningowych

rok III, semestr VI

  • Analiza wyników badań biochemicznych
  • Propeduetyka medycyny/Epidemiologia chorób cywilizacyjnych**
  • Seminarium I/ Seminarium II/ Seminarium III
  • Praktyka na oddziale chirurgii bariatrycznej, diabetologii, endokrynologii, gabinety psychodietetyczne
  • Praktyka w instytucji sportowej lub sportowo – rekreacyjnej

MODUŁ: Psychodietetyka

  • Psychologia zaburzeń odżywiania
  • Komunikacja i komunikacja kliniczna
  • Psychologia otyłości i odchudzania

MODUŁ: Dietetyka sportowa

  • Żywienie w różnych jednostkach chorobowych z uwzględnieniem aktywności fizycznej
  • Suplementacja w sporcie
  • Motywacja i determinacja w sporcie

*moduły do wyboru

**zajęcia do wyboru