Jeśli interesujesz się żywieniem, zdrowiem i chcesz mieć pozytywny wpływ na życie innych ludzi, studia na kierunku Dietetyka mogą być dla Ciebie doskonałym wyborem.
Wybierając Dietetykę na studiach I stopnia na UKW zdobędziesz zaawansowaną wiedzę, umiejętności oraz kompetencje z zakresu nauk o kulturze fizycznej, nauk o zdrowiu i technologii żywności i żywienia. Zapewniamy doskonałe warunki do studiowania, które mają za zadanie umożliwić studentom osiągnięcie sukcesu w nauce i rozwijania swoich umiejętności. Realizujemy je poprzez:

  • dostęp do nowoczesnej infrastruktury naukowo-badawczej,
  • programy nauczania oparte na aktualnych badaniach naukowych,
  • praktyczne doświadczenie poprzez realizowane praktyki czy spotkania z ekspertami w zakresie szeroko rozumianego obszaru żywienia, zdrowia czy aktywności fizycznej,
  • organizowanie warsztatów, konferencji czy szkoleń przy wsparciu interesariuszy zewnętrznych,
  • Integrację społeczną.

Podczas studiowania na kierunku Dietetyka będziesz miał możliwość po 4 semestrze studiów wybrać jednego z dwóch modułów poszerzających Twoje kompetencje.

Pierwszy moduł – Psychodietetyka, ma na celu przygotowanie studentów do identyfikowania i analizowania czynników psychologicznych wpływających na nawyki żywieniowe, jak i również rozwijania umiejętności komunikacyjnych i doradczych w pracy z pacjentem, dotyczącej prawidłowego sposobu odżywiania.
Drugi moduł – Dietetyka w sporcie ma pomóc w uzyskaniu wiedzy i umiejętności w zakresie zrozumienia specyfiki żywienia w kontekście aktywności fizycznej i sportu, oraz nauczaniu praktycznych strategii dietetycznych, które mogą być zastosowane w różnych dyscyplinach sportowych.

Gdzie możesz znaleźć pracę po dietetyce na UKW?

Absolwenci kierunku Dietetyka posiadają szeroką gamę umiejętności i wiedzę, którą mogą zastosować w różnych środowiskach pracy, co sprawia, że ich możliwości zatrudnienia są różne. Absolwent kierunku dietetyka jest przygotowany do podjęcia pracy w publicznych i niepublicznych instytucjach ochrony zdrowia, zakładach żywienia zbiorowego, ośrodkach naukowo-badawczych, klubach fitness, klubach sportowych, gabinetach odnowy biologicznej, w firmach świadczących usługi żywieniowe dla szpitali czy placówek oświatowych, jako przedstawiciele handlowi firm medycznych czy spożywczych a także w jednostkach zajmujących się poradnictwem i edukacją z zakresu żywienia człowieka oraz mediach. Mogą także prowadzić własną poradnię dietetyczną.
Wiedza na temat żywienia i dietetyki stale się rozwija i dlatego praca w tej dziedzinie nie jest nudna ani statyczna. Możliwość nauki nowych rzeczy, śledzenia najnowszych trendów i odkryć w dziedzinie żywienia sprawia, ze praca dietetyka jest interesująca i pełna wyzwań. Jeśli interesujesz się żywieniem, zdrowiem i chcesz mieć pozytywny wpływ na życie innych, studia na tym kierunku mogą być dla Ciebie doskonałym wyborem.

Kandydaci z „nową maturą”, kandydaci z dyplomem matury międzynarodowej oraz kandydaci ze „starą maturą”:

Przyjęcie kandydatów na I rok studiów odbywać się będzie na podstawie rankingu średniej ocen (punktów) uzyskanej z części pisemnej na egzaminie maturalnym („nowa matura”, matura międzynarodowa) lub na egzaminie dojrzałości („stara matura”) z przedmiotów zdawanych na poziomie podstawowym: język polski (z części pisemnej) i język obcy (z części pisemnej lub ustnej) oraz jeden przedmiot dodatkowy: biologia, chemia, fizyka lub astronomia.

Ocenom ze świadectwa dojrzałości uwzględnianym w procesie kwalifikacji przyznaje się liczbę punktów wg § 3 Uchwały Senatu UKW Nr 22/2022/2023 z dnia 28 marca 2023 roku Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego. O przyjęciu na I rok studiów decyduje kolejność kandydatów na liście rankingowej.

Uwaga! W dniu dostarczenia dokumentów należy posiadać:

1) zaświadczenie od lekarza medycyny pracy o braku przeciwwskazań do studiowania na kierunku dietetyka

2) aktualne orzeczenie lekarskie do celów sanitarno-epidemiologicznych o braku przeciwwskazań do odbywania praktyk zawodowych na kierunku dietetyka.

Uwaga! Kandydat przyjęty na I rok studiów zobowiązany jest do złożenia pisemnego oświadczenia o obowiązkowym ubezpieczeniu od następstw nieszczęśliwych wypadków na czas trwania studiów. 

Semestr 1

  • Chemia żywności z elementami biochemii 
  • Mikrobiologia ogólna z elementami mikrobiologii żywności
  • Genetyka
  • Fizjologia
  • Anatomia
  • Antyoksydanty w żywności
  • Prawo żywnościowe
  • Przetwórstwo żywności
  • Zdrowotne znaczenie współczesnych form rekreacji ruchowej
  • Podstawy zdrowia publicznego/ Promocja i edukacja zdrowotna
  • Podstawy socjologii

Semestr 2 

  • Trendy w analizie i bezpieczeństwie żywności
  • Endokrynologia
  • Nutrigenetyka i nutrigenomika
  • Żywienie człowieka
  • Molekularne podstawy alergii pokarmowej
  • Fitoterapia/ Bioróżnorodność
  • Trening zdrowotny/Zdrowotne uwarunkowania aktywności ruchowej
  • Statystyka podstawowa/ Zaawansowane metody wnioskowania statystycznego
  • Socjologia zdrowia
  • Praktyka wstępna

Semestr 3 

  • Technologia żywności i potraw oraz towaroznawstwo 
  • Farmakologia i farmakoterapia żywieniowa oraz interreakcja leków z żywnością 
  • Kliniczny zarys chorób
  • Żywienie w wybranych grupach ludności
  • Podstawy gerontologii
  • Psychologia zdrowia
  • Trening mentalny
  • Praktyka Technologii Potraw

Semestr 4 

  • Dietetyka kliniczna
  • Poradnictwo dietetyczne
  • Metodologia badań naukowych
  • Postępowanie dietetyczne w chorobach dietozaleznych
  • Podstawy dietetyki
  • Praktyka w szpitalu osób dorosłych
  • Praktyka w domu opieki społecznej

Semestr 5 

  • Edukacja żywieniowa i upowszechnianie wiedzy żywieniowej/ Media w upowszechnianiu wiedzy żywieniowej
  • Psychologia osobowości
  • Podstawowe formy pracy terapeutycznej i psychoprofilaktycznej
  • Psychologia emocji i motywacji
  • Fizjologia wysiłku z elementamii biochemii
  • Żywienie w wybranych dyscyplinach sportowych
  • Projektowanie programów treningowych
  • Praktyka w szpitalu dziecięcym lub na oddziale dziecięcym
  • Praktyka w poradni chorób układu pokarmowego i chorób metabolicznych

Semestr 6 

  • Analiza badań biochemicznych
  • Żywienie w różnych jednostkach chorobowych z uwzględnieniem aktywności fizycznej
  • Sumplementacja w sporcie
  • Motywacja i determinacja w sporcie
  • Propeduetyka medycyny/ Epidemiologia chorób cywilizacyjnych
  • Psychologia zaburzeń odżywiania
  • Komunikacji i komunikacja kliniczna
  • Psychologia otyłości i odchudzania
  • Praktyka na oddziale chirurgii bariatrycznej, diabetologii, enokrynologii, gabinety psychodietetyczne
  • Praktyka w instytucji sportowej lub sportowo-rekreacyjnej