Jeśli interesujesz się żywieniem, zdrowiem i chcesz mieć pozytywny wpływ na życie innych ludzi, studia na kierunku Dietetyka mogą być dla Ciebie doskonałym wyborem.
Wybierając Dietetykę na studiach I stopnia na UKW zdobędziesz zaawansowaną wiedzę, umiejętności oraz kompetencje z zakresu nauk o kulturze fizycznej, nauk o zdrowiu i technologii żywności i żywienia.
Zapewniamy doskonałe warunki do studiowania, które mają za zadanie umożliwić studentom osiągnięcie sukcesu w nauce i rozwijania swoich umiejętności. Realizujemy je poprzez:
- dostęp do nowoczesnej infrastruktury naukowo-badawczej,
- programy nauczania oparte na aktualnych badaniach naukowych,
- praktyczne doświadczenie poprzez realizowane praktyki czy spotkania z ekspertami w zakresie szeroko rozumianego obszaru żywienia, zdrowia czy aktywności fizycznej,
- organizowanie warsztatów, konferencji czy szkoleń przy wsparciu interesariuszy zewnętrznych,
- integrację społeczną.
Podczas studiowania na kierunku Dietetyka będziesz miał możliwość po 4 semestrze studiów wybrać jednego z dwóch modułów poszerzających Twoje kompetencje.
Pierwszy moduł – Psychodietetyka, ma na celu przygotowanie studentów do identyfikowania i analizowania czynników psychologicznych wpływających na nawyki żywieniowe, jak i również rozwijania umiejętności komunikacyjnych i doradczych w pracy z pacjentem, dotyczącej prawidłowego sposobu odżywiania.
Drugi moduł – Dietetyka w sporcie ma pomóc w uzyskaniu wiedzy i umiejętności w zakresie zrozumienia specyfiki żywienia w kontekście aktywności fizycznej i sportu, oraz nauczaniu praktycznych strategii dietetycznych, które mogą być zastosowane w różnych dyscyplinach sportowych.
Gdzie możesz znaleźć pracę po dietetyce na UKW?
Absolwenci kierunku Dietetyka posiadają szeroką gamę umiejętności i wiedzę, którą mogą zastosować w różnych środowiskach pracy, co sprawia, że ich możliwości zatrudnienia są różne. Absolwent kierunku dietetyka jest przygotowany do podjęcia pracy w publicznych i niepublicznych instytucjach ochrony zdrowia, zakładach żywienia zbiorowego, ośrodkach naukowo-badawczych, klubach fitness, klubach sportowych, gabinetach odnowy biologicznej, w firmach świadczących usługi żywieniowe dla szpitali czy placówek oświatowych, jako przedstawiciele handlowi firm medycznych czy spożywczych a także w jednostkach zajmujących się poradnictwem i edukacją z zakresu żywienia człowieka oraz mediach. Mogą także prowadzić własną poradnię dietetyczną.
Wiedza na temat żywienia i dietetyki stale się rozwija i dlatego praca w tej dziedzinie nie jest nudna ani statyczna. Możliwość nauki nowych rzeczy, śledzenia najnowszych trendów i odkryć w dziedzinie żywienia sprawia, ze praca dietetyka jest interesująca i pełna wyzwań.
Jeśli interesujesz się żywieniem, zdrowiem i chcesz mieć pozytywny wpływ na życie innych, studia na tym kierunku mogą być dla Ciebie doskonałym wyborem.
Kandydaci z „nową maturą”, kandydaci z dyplomem matury międzynarodowej oraz kandydaci
ze „starą maturą”:
Przyjęcie kandydatów na I rok studiów odbywać się będzie na podstawie rankingu średniej ocen (punktów) uzyskanej z części pisemnej na egzaminie maturalnym („nowa matura”, matura międzynarodowa) lub na egzaminie dojrzałości („stara matura”) z przedmiotów zdawanych na poziomie podstawowym: język polski (z części pisemnej) i język obcy (z części pisemnej lub ustnej) oraz jeden przedmiot dodatkowy: biologia, chemia, fizyka lub astronomia. Kandydatowi przyznaje się liczbę punktów odpowiadającą punktom procentowym uzyskanym z egzaminu maturalnego z poziomu rozszerzonego (z wagą 1,0), lub z poziomu podstawowego (z wagą 0,8)
Uwaga! W dniu dostarczenia dokumentów nalezy posiadać:
1) zaświadczenie od lekarza medycyny pracy o braku przeciwwskazań do studiowania na kierunku dietetyka
2) aktualne orzeczenie lekarskie do celów sanitarno-epidemiologicznych o braku przeciwwskazań do odbywania praktyk zawodowych na keirunku dietetyka.
Uwaga! Kandydat przyjęty na I rok studiów zobowiązany jest do złożenia pisemnego oświadczenia o obowiązkowym ubezpieczeniu od następstw nieszczęśliwych wypadków na czas trwania studiów.
Semestr 1
- Chemia żywności z elementami biochemii
- Mikrobiologia ogólna z elementami mikrobiologii żywności
- Genetyka
- Fizjologia
- Anatomia
- Antyoksydanty w żywności
- Prawo żywnościowe
- Przetwórstwo żywności
- Zdrowotne znaczenie współczesnych form rekreacji ruchowej
- Podstawy zdrowia publicznego/ Promocja i edukacja zdrowotna
- Podstawy socjologii
Semestr 2
- Trendy w analizie i bezpieczeństwie żywności
- Endokrynologia
- Nutrigenetyka i nutrigenomika
- Żywienie człowieka
- Molekularne podstawy alergii pokarmowej
- Fitoterapia/ Bioróżnorodność
- Trening zdrowotny/Zdrowotne uwarunkowania aktywności ruchowej
- Statystyka podstawowa/ Zaawansowane metody wnioskowania statystycznego
- Socjologia zdrowia
- Praktyka wstępna
Semestr 3
- Technologia żywności i potraw oraz towaroznawstwo
- Farmakologia i farmakoterapia żywieniowa oraz interreakcja leków z żywnością
- Kliniczny zarys chorób
- Żywienie w wybranych grupach ludności
- Podstawy gerontologii
- Psychologia zdrowia
- Trening mentalny
- Praktyka Technologii Potraw
Semestr 4
- Dietetyka kliniczna
- Poradnictwo dietetyczne
- Metodologia badań naukowych
- Postępowanie dietetyczne w chorobach dietozaleznych
- Podstawy dietetyki
- Praktyka w szpitalu osób dorosłych
- Praktyka w domu opieki społecznej
Semestr 5
- Edukacja żywieniowa i upowszechnianie wiedzy żywieniowej/ Media w upowszechnianiu wiedzy żywieniowej
- Psychologia osobowości
- Podstawowe formy pracy terapeutycznej i psychoprofilaktycznej
- Psychologia emocji i motywacji
- Fizjologia wysiłku z elementamii biochemii
- Żywienie w wybranych dyscyplinach sportowych
- Projektowanie programów treningowych
- Praktyka w szpitalu dziecięcym lub na oddziale dziecięcym
- Praktyka w poradni chorób układu pokarmowego i chorób metabolicznych
Semestr 6
- Analiza badań biochemicznych
- Żywienie w różnych jednostkach chorobowych z uwzględnieniem aktywności fizycznej
- Sumplementacja w sporcie
- Motywacja i determinacja w sporcie
- Propeduetyka medycyny/ Epidemiologia chorób cywilizacyjnych
- Psychologia zaburzeń odżywiania
- Komunikacji i komunikacja kliniczna
- Psychologia otyłości i odchudzania
- Praktyka na oddziale chirurgii bariatrycznej, diabetologii, enokrynologii, gabinety psychodietetyczne
- Praktyka w instytucji sportowej lub sportowo-rekreacyjnej